Дизайн и реализация на апартамент в София

СтатусЗавършен проект

Площ92 м2

Запитване за офертаАко проявявате интерес

изпратете запитване

Описание
Интериорният проект е предназначен за апартамент, намиращ се в многофамилна жилищна сграда на бул. Македония в София. Сградата е строена през тридесетте години на миналия век и е характерна със своята представителна класическа архитектура.

Апартамента е с големина 92 кв.м реална жилищна площ и съдържа основно входно предверие, което води до хол-вестибюл. Хола е отворен симетрично в двете си противоположни страни чрез два портала към други две помещения. Едното от тези помещения е с прозорец към бул. Македония, а другото към вътрешния двор на сградата. От хола се влиза в още една стая, както и в основната баня. Входното предверие в близост до входната врата е отворено към малко антре, което води до кухнята и до тоалетната.

Цели
Преустройството на апартамента е продиктувано от желанието на собствениците за:
– обединяване и обособяване на дневния тракт като зона с повече светлина и комфорт;
– отделяне, но и взаимна връзка между кухнята и трапезарията;
– обособяване на две спални помещения – основна родителска спалня и спалня за гости;
– обособяване на две бани – по-малка, в близост до входната врата и по-голяма баня, в близост до двете спални.
Във връзка с тези основни цели на преустройството на апартамента, в проекта заложихме на:
– ъглово удължаване на антрето с цел директно достигане до спалнята за гости и до банята, а не през хола;
– затваряне на малкото антре до входа и приобщаване на неговата площ към малката баня с цел по-голяма площ на същата;
– отваряне на врата към кухнята откъм входното предверие;
– обособяване на дневен тракт, включващ хол и трапезария, чрез премахване на стената и портала между тях;
– отваряне на врата между кухнята и трапезарията с цел подобряване на функцията при логичната връзка между тези две помещения, но и запазване на обособеността на кухнята, като отделно помещение;
– премахване на портала към спалното помещение в близост до хола, изграждане на стена с врата към основната спалня.

Интериор
Интериора на жилището като стилистика е избран да бъде в класическа линия. Това е подкрепено както от желанието на собствениците, така и от екстериорната стилистика на сградата. Конфигурацията и неголямата площ на апартамента и на отделните стаи, доведе до олекотяване на класическата визия, залагане на „провансалско-средиземноморския привкус” в интериора, с характерните светли свежи тонове на мебелите, стените и интериорния текстил, ненатрапчивост и лекота на интериорните и мебелните детайли и осветителните тела.

Дневна зона
С провеждане на реконструкцията и преустройството на апартамента, едно от основните функционални подобрения е получаването на по-обширна дневна зона, състояща се от хол и трапезария с директно естествено осветление. Обзавеждането на хола се състои от стенна композиция, в която намират своето място голям телевизор, озвучителна апаратура, работна компютърна маса и шкафове. Тази корпусна мебел е в цвят екрю. Срещу стенната композиция е разположен троен класически диван в светла златиста дамаска. В близост до него е класически фотьойл с дамаска в екрю и ниска правоъгълна масичка в светлия цвят на корпусната мебел. Над дивана се предвижда голяма картина. В търсене на топлина и уют и близост до естествените материали, паркета е от масивен дъб, на едри ламели с визия на дюшеме, с изявена дървесна структура и характерна грапавина. На пода пред дивана има светъл килим с класическа орнаментика.Осветлението е решено с няколко елемента: централно разположен полилей и три стенни аплика от една и съща класическа серия. Стените са облечени с тапети в светла гама със златисти класически орнаменти.

Трапезария
Другата част на дневната зона се състои от трапезария. Тя е обзаведена с трапезарна разтегаема маса с 4 стола, която при нужда може да увеличи дължината си и да побере до 8-10 души. В близост до масата на едната стена има телевизор, а на другата стена – стенна композиция с шкафове, рафтове, витрини и картина. Дървените мебели отново с в екрю. Дамаската на столовете е търсена в светъл нюанс със зеленикави орнаменти, както тапетите. Прозореца на помещението е ”декориран” с тънки и плътни завеси в светлата пастелна гама на дневния тракт. На пода под трапезарната маса има светлобежов килим с класически мотиви. Тапетите на стените са светли със зеленикави класически орнаменти. Осветлението е централно с две висящи осветителни тела над трапезарната маса. Между хола и трапезарията е изграден малък бар-плот с един бар-стол. Над него има локално висящо осветително тяло.

Кухня
Кухнята е решена с две успоредни линеарни композиции на двете срещуположни стени, перпендикулярни на стената с врата от антрето. Кухненските шкафове са с класическа визия, с вратички от масивна дървесина в цвят екрю с изявена структура на дървесните влакна, с рамка и арковидна извивка в горната част. В дясната част на кухнята е разположена мивката, съдомиялната машина и пералнята. Горните шкафове в дясно са предимно витрини. В края на композицията се намира хладилника в своеобразна ниша на помещението. В дясната част на кухнята са разположени стъклокерамичния плот за готвене, фурната и абсорбатора тип „камина”, в съответната класическа линия на модела на кухнята. Подът е с плочи гранитогрес в светлобежовата гама. Стените са латексово покритие (Levis E6.07.84), което също е нюанс от гамата на цялостното цветово решение на кухнята. На стените между горните и долните кухненски шкафове има рустикални плочки в светлобежовата гама, разнообразени с декор-плочки с флорални мотиви. Завесите са светли – тънки и плътни.

Предверие
Във входното предверие основното обзавеждане представлява композиция от висок овален шкаф за обувки, стенно пано с три закачалки за висящи дрехи и нисък шкаф с горно отваряне с възглавница (с възможност за сядане). Мебелите са с класическа визия в цвят екрю с лаково покритие. На срещуположната стена е вертикално разположено голямо огледало за оглеждане в цял ръст. На стената на ъгловото продължение на антрето има по-малко огледало с рафт за козметични продукти. На срещуположната стена има 3 картини. Осветлението е решено с две плафониери за горно осветление, един стенен аплик над голямото огледало, два стенни аплика в близост до по-малкото огледало и три осветителни тела за картини над съответните картини в антрето. Стените са облечени с тапети, чрез които е изградена визия за цокъл в райе и горна част с нежни орнаменти в „прасковен” нюанс.. Подът е покрит с плочите, присъстващи в кухнята. На пода има извито вълнообразно стъпало. Таванът е в бял латекс.

Обзавеждане
Обзавеждането на основната спалня в жилището е решено със следните мебели: двойно легло за матрак 180 х 200, тапицирано с дамаска в тъмно розово-бежов нюанс; нощно шкафче от дясната страна на леглото, а от лявата – писалище със стол. На срещуположната страна от край до край е разположен голям гардероб. В композицията на гардероба е обособена малка ниша със скрин в долната част. Над него има телевизор и рафтове в горната част. Корпусните мебели са в цвят екрю. Подът за контраст е с рустикален паркет от тъмен дъб (същият като в хола и трапезарията). Стените са с тапети с декорация на цъфнали клонки, като фона е бежов в гамата на корпусните мебели, а цветчетата са в тъмно-розова като дамаската на леглото. Над леглото се предвижда голяма картина със съответното осветление. Останалите елементи на осветлението са централно разположен класически полилей и три аплика – от двете страни на леглото и в страни до писалището.Завесите са отново тънки и плътни в светли пастелни нюанси.

Спалня
Спалнята за гости е обзаведена с гардероб, библиотека, голям диван разтегателен, с функция „сън” и ниска холна масичка. Стените са в светъл латекс , а осветлението е с едно централно осветително тяло и два аплика от двете страни на дивана.

Бани
Голямата баня е с бели подови плочки, а стенните плочки са два вида – в долната една трета от стената са предвидени плочки с нежни виолетови флорални мотиви. В горната част са отново бели плочки с релефна декорация.Умивалникът е вграден в шкаф за баня, над който има огледало с осветление.Тоалетната е с вградено казанче. Душ-кабината се отделя със стъклена врата-хармоника. Осветлението е решено с четири осветителни тела тип „луна”, вградени в окачения таван от гипсокартон.

В малката баня има тоалетна чиния с вградено казанче, малък умивалник, огледало и душ-батерия в близост до умивалника . Стенните и подовите плочки са в морска синьо-бяла хармония, декорирани с плочки с изображения на антични кораби. Осветлението присъства под формата на три осветителни тела тип „луна” в окачения таван и един аплик над огледалото.

Визуализации

Галерия преди проектирането
1, 2, 3, 4, 5, 6

Галерия от работата ни
1, 2, 3, 4, 5, 6