Дизайн и реализация на къща в Драгалевци

СтатусЗавършен проект

Тип проектПроектиране и обзавеждане

Запитване за офертаАко проявявате интерес

изпратете запитване

Предназначение
Интериорният проект е предназначен за еднофамилна жилищна сграда, намираща се в кв. Драгалевци, София. Сградата е сравнително нова къща с подчертано модерна архитектура, с асиметрична планировка и хоризонтална ротация на 45 градуса в план, с характерен разчупен скатен покрив.

Основна задача и предизвикателство
Е желанието на инвеститора в модерната на външен вид сграда да се създаде подчертано класически интериор близък до бароковата стилистика, като се неутрализира, доколкото е възможно, влиянието на съвременния екстериор. За тази цел са подбрани предимно италиански мебели с класически дизайн от флорентинската мебелна школа, мебели с история, мебели известни с непреходността и изяществото си от векове.

Дневен тракт
Дневният тракт на първия етаж е решен еднопространствено. Вдясно от входната врата е разположена „Г”– образна кухня от масивна дървесина с рамкови вратички на шкафовете в светъл кремав нюанс. Металните елементи в кухнята са в цвят „антично-златно”. В кухненските шкафове са вградени всички необходими кухненски уреди: многофункционална фурна, стъклокерамичен плот за готвене, абсорбатор, микровълнова фурна, съдомиялна машина, голям двукрил хладилник. В кухнята има бар-плот тип „остров” с три тапицирани бар-стола. В близост до него има трапезна маса за четирима души с възможност за удължаване при необходимост. Столовете и бар-столовете са тапицирани с дамаска с класически десен в златисто. Същият плат е използван и за ушиване на завесите на целия дневен тракт.

Срещу входа на долния етаж се намира голямо холно пространство на две нива.В основната му част има камина с каменна облицовка, а пред нея – кът за разговори с два класически фотьойла. Над камината е монтиран голям телевизор. В центъра на хола е разположен „Г”– образен диван с лежанка, холна масичка и табуретка.Тапицерията на меката мебел е в светъл цвят с класически десен. На пода пред дивана има килим със старинна орнаментика. На стената зад меката мебел е изградена ниша, в която има рамкирана класическа стенна фреска. На стената в ляво на дивана е разположена голяма барокова витрина с ръчно изработена декорация. Витрина от същата колекция, но с по-малки размери има и в близост до трапезната маса.

Тапети
Голяма роля за изграждането на класическия интериор имат тапетите на стените. Те са от винил в светла гама (екрю) със златисти класически орнаменти. Долната част на стените е отделена като цокъл и е с тапети с десен в златисто райе. Подът е комбинация на естествен камък и масивен дъбов паркет. Первазите, корнизите и стенните профили са от полипропилен в бароков стил, оцветени в екрю. На всички прозорци и стъклени врати има плътни завеси, богато надиплени, ушити от текстил в класически десен и барокова стилистика в преобладаващ златист цвят. Има и тънки пердета от воал в светло кремав нюанс. В горната част на стените на хола има линейни витражи с класически орнаменти в топла цветова гама.

Осветителни тела
Осветителните тела в дневния тракт са няколко големи класически кристални полилея в златисто. По контура на основните зони – кухня и хол, има скрито led-осветление.
Класическия интериор на долния етаж е подкрепен и от две изящни дърворезбовани конзолни масички и малко кокетно огледало. Голямо огледало със златиста рамка има на стената в близост до входната врата.

Втори етаж
От първия към втория етаж отвежда стълба с парапет от ковано желязо с класическа орнаментика в златисто. В горната част на стълбата е оформено малко емпоре, от което се открива поглед към хола, който е с голяма височина до покрива. В емпорето има кът с фотьойл и масичка за кафе.

На втория етаж се намират две спални отново с класически интериор. Едната спалня е с двойно легло с вишнево червена тапицерия и златисти дървени орнаменти. Стените на тази спалня са с тапети в златисто.На стената зад таблата на леглото са изградени 3 декоративни пана от златисти профили, в които тапетите са с едри флорални орнаменти, наподобяващи „кралска лилия”. Останалите стени са тапети от същата серия, но с по-приглушен златист нюанс и десен. До леглото от двете страни има две нощни шкафчета и стенни кристални аплици над тях. Над леглото има кристален полилей от същата серия като аплиците. В стаята има скрин, голямо огледало и фотьойл, а срещу леглото на стената е поставен телевизор. Плътните завесите са от същия вишнево червен плат като тапицерията на леглото и фотьойла. Има и тънки пердета от органза. Подът е от масивен дъбов паркет.

Другата спалня също е с класически бароков интериор. Подът е на две нива. На долното ниво е двойното легло, което има изящна полукръгла табла, тапицирана в светло кремава дамаска, с ръчно резбовани дървени орнаменти. Леглото има балдахин от нежна органза, което създава неповторима будоарна мекота и уют на стаята. До леглото има две нощни шкафчета със стенни аплици над тях, а отсреща – скрин с телевизор на стената. Над леглото има кристален полилей от същата серия като аплиците. На горното ниво на помещението е разположен гардероб и тоалетка с богато орнаментирано огледало с 2 аплика от двете му страни. Пред тоалетката има удобен класически фотьойл. Всички мебели са от масивна дървесина в светло кремав цвят. Стените на спалнята са „облечени” с тапети в топъл розов нюанс. В тази стая отново има изградени стенни пана от стенни профили от полипропилен. По стените тапетите са гладки, а в паната – с красиви флорални орнаменти. Подът е от масивен дъбов паркет.

Провеждането на класическата „линия” в изграждане на всички, по-големи и по-малки елементи от интериора, свързани с вътрешната планировка, мебелировка, стенна и текстилна декорация и т.н., доведе до създаване на стилно единство на цялото жилище в подчертано класически интериор в стилистика, близка до барока, което беше основна цел на интериорния проект и желание на собственика на жилището.

Проект:

Галерия
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29